جالب است بدانید چرخ سفالگری از اولین ماشین آلات ساخت دست بشر به حساب میآید که به زمان پیش از میلاد مسیح بر میگردد. در این مقاله قصد داریم به معرفی انواع چرخ سفالگری یا دستگاه سفالگری بپردازیم. قیمت چرخ سفالگری خانگی یا پدالی یکی از دغدغههای خریداران این محصول است، اما شما میتوانید برای شروع از چرخ سفالگری دست دوم استفاده کنید و پس از کسب مهارت لازم اقدام به خرید چرخ سفالگری برقی کنید. برای آشنایی بیشتر با چرخ سفالگری پیشنهاد میکنیم تا انتهای متن با ما همراه باشید. همچنین برای دیدن محصولات پرینت شده با تکنولوژی پرینتر سه بعدی میتوانید از فروشگاه محصولات ژئومارس دیدن نمایید.
آشنایی با انواع چرخ سفالگری
با توجه به پیشینه سفال و هنر سفالگری، چرخ سفالگری از ابتداییترین ماشین آلات ساخته دست بشر است. شاید نتوان گفت که اولین چرخ سفالگری در چه زمانی ساخته شده است اما میتوان گفت که پیدایش چرخ سفالگری کمک فراوانی به رشد تمدن بشری داشته است.
استفاده از چرخ سفالگری این امکان را به سفالگران میدهد تا از مهارت خود در ساخت ظروف سفالی و ظروف سرامیکی استفاده کنند و نیز آن را ارتقا بخشند. چرخ های سفالگری در انواع مختلفی ساخته میشوند اما نحوه کار همه آنها یکسان است و تنها تفاوت آن در سرعت و آسان یا سخت بودن کار با آن است. از انواع چرخ سفالگری میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- چرخ سفالگری پایی
- چرخ سفالگری برقی
همانطور که گفته شد روال کار انواع دستگاه سفالگری به هم نزدیک است. هر چرخ سفالگری دارای یک صفحه گرد به نام سر چرخ است و صفحهای بزرگتر که در حدود 1 متر پایین تر از آن قرار دارد. این دو صفحه به وسیله یک میله به هم وصل شدهاند که با چرخیدن صفحه پایینی میله به حرکت در میآید و سر چرخ نیز میچرخد. تفاوت چرخهای سفالگری در جنس، ابعاد ،میزان سرعت و نیز عامل محرکه سرعت آن است. برای خرید چرخ سفالگری بهتر است ابتدا فروشندگان معتبر این محصول را شناسایی کنید و سپس با استعلام قیمت چرخ سفالگری، بهترین دستگاه سفالگری را برای خود خریداری کنید.
چرخ سفالگری پایی
چرخ سفالگری پایی مطابق آنچه در بخش قبل گفته شد از یک صفحه سر چرخ، صفحه چرخ بزرگ و میله تشکیل شده است. گل سفالگری بر روی سر چرخ قرار میگیرد و صفحه پایینی دستگاه سفالگری با حرکت پا میچرخد تا بتوان گل سفالگری را به فرم مورد نظر درآورد.این نوع چرخ سفالگری قیمت های متفاوتی دارد که بیشتر به جنس متریال به کار برده شده در آن وابسته است. به عنوان مثال چرخ سفالگری چوبی قدیمیترین نوع ابزارهای سفالگری هستند و امروزه بیشتر از نوع فلزی آن استفاده میشود. چرخ سفالگری فلزی در مقابل دستگاه سفالگری چوبی مقاومت بالاتری دارد.
استفاده از چرخ سفالگری پایی به دلیل کم بودن سرعت حرکت صفحه و کنترل پیوسته آن توسط پا میتواند به تولید ظروف سفالی با دقت بالاتری منجر شود. هماهنگی دست و پای هنرمند سفالگری باعث افزایش دقت عمل در خلق آثار ظریف و خاص سفالی میشود.
چرخ سفالگری برقی
همانطور که از نام چرخ سفالگری برقی یا پدالی مشخص است برای به حرکت در آوردن سرچرخ در این نوع دستگاه سفالگری از برق استفاده میشود. چرخ سفالگری برقی بر اساس نیاز، ابعاد متفاوتی دارد. چرخ سفالگری مینیاتوری دارای سرچرخ حدود 7 سانتیمتری است که برای ساخت ظروف سفالی کوچک و تزیینی استفاده میشود و یا در اختیار تازه کاران قرار داده میشود. اما در دستگاههای سفالگری بزرگ و کارگاهی قطر سر چرخ به حدود 30 سانتی متر نیز میرسد.
در هنگام خرید چرخ سفالگری برقی باید به این نکته توجه کنید که در برخی از دستگاههای سفالگری تنها دو حالت تند و کند برای سرعت چرخش وجود دارد و در برخی دیگر میتوان سرعت را از کند تا تند تغییر داد. قیمت چرخ سفالگری پدالی نسبت به چرخ سفالگری پایی بالاتر است اما اگر تازه کار هستید پیشنهاد میکنیم از نوع برقی چرخ سفالگری خانگی استفاده کنید تا با صرف انرژی کمتر، کار خود را بهتر ادامه دهید.
نکات مهم در خرید چرخ سفالگری
اگر قصد خرید بهترین چرخ سفالگری را دارید، توجه به نکات زیر اهمیت زیادی دارد:
- سرچرخ دستگاه سفالگری نباید به هیچ عنوان دچار لرزش باشد.
- دور تند چرخ سفالگری برقی نباید کمتر از 100 دور در دقیقه باشد.
- امکان جداسازی قطعات چرخ سفالگری فراهم باشد و جهت تمیز کردن آن بتوان به تمام بخشها دسترسی پیدا کرد.
- هنگام خرید چرخ سفالگری به خدمات پس از فروش و یا گارانتی آن دقت شود.
- صفحه دستگاه از آلیاژهای آلومینیوم، برنز و … ساخته شده باشد و دارای خط کشی باشد.
در جواب این سوال که “بهترین چرخ سفالگری کدام است؟” باید گفت که پاسخ واحدی برای این سوال وجود ندارد و باید بر اساس نیاز شما باشد. با توجه به محیط کار شما، سطح کاری شما (تازه کار یا حرفهای)، هدف شما برای تولید ظروف سفالی کوچک یا بزرگ و … میتواند متفاوت باشد. همچنین قیمت چرخ سفالی پدالی یا پایی نیز متفاوت است در نتیجه قیمت دستگاه سفالگری نیز میتواند در انتخاب چرخ سفالگری خانگی اثر گذار باشد. همچنین اگر قصد تولید به صورت گسترده و انبوه دارید نباید چرخ سفالگری پایی خریداری کنید چرا که به دلیل صرف انرژی بیشتر، باعث خستگی بیشتر سفالگر میشود.
آیا با ظروف سفالی ساخته شده با پرینترهای سه بعدی آشنایی دارید؟
امروزه شاهد پیشرفت تکنولوژی پرینت سه بعدی در صنایع و مشاغل متنوعی هستیم. ساخت ظروف سفالی نیز از جمله کاربردهای پرینتر سه بعدی است که در ایران توسط گروه ژئومارس انجام میشود. اگر علاقهمند به خرید ظروف سفالی ساخته شده با پرینتر سه بعدی هستید میتوانید از فروشگاه آنلاین ژئومارس دیدن کنید. همچنین جهت آشنایی با تکنولوژی پرینت سه بعدی و اکسترودرها میتوانید از سایر مقالات ما دیدن کنید.